Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

Home  /  Afectiuni   /  Ce trebuie să știți despre osteoporoză
a

Ce trebuie să știți despre osteoporoză

Osteoporoza se dezvoltă atunci când densitatea osoasă scade. Corpul reabsorbe mai mult țesutul osos și produce mai puțin pentru a-l înlocui.

  La persoanele cu osteoporoză, oasele devin poroase și mai slabe, crescând riscul de fracturi, în special la șold, vertebrele coloanei vertebrale și unele articulații periferice, cum ar fi încheieturile.

Semne, simptome și tratamentul osteoporozei

  Osteoporoza se dezvoltă lent și este posibil ca o persoană să nu știe că o are până când nu se confruntă cu o fractură după un incident minor, cum ar fi o cădere. Chiar și o tuse sau un strănut poate provoca o rupere a oaselor osteoporotice.

  Dacă are loc o ruptură în vertebrele coloanei vertebrale, aceasta poate duce la modificări ale posturii, ale unui picior și ale curburii coloanei vertebrale. De asemenea, oamenii pot observa o scădere a înălțimii sau este posibil ca hainele lor să nu se potrivească la fel de bine ca în trecut.

Tratament

Tratamentul poate încetini sau împiedica dezvoltarea osteoporozei, poate menține densitatea minerală osoasă și masa osoasă sănătoasă, poate preveni fracturile, reduce durerea și poate maximiza capacitatea persoanei de a continua viața de zi cu zi.

  Persoanele cu risc de osteoporoză și fracturi pot folosi măsuri preventive de viață, suplimente și anumite medicamente pentru a atinge aceste obiective.

Terapia medicamentoasă

Pastilele care pot ajuta la prevenirea și tratarea osteoporozei includ:

Bifosfonați: Acestea sunt medicamente antirezive care încetinesc pierderea osoasă și reduc riscul de fractură al unei persoane.

Agoniști sau antagoniști ai estrogenului: medicii numesc și acești modulatori selectivi ai receptorilor estrogeni, SERMS. Raloxifenul (Evista) este un exemplu. Acestea pot reduce riscul de fracturi ale coloanei vertebrale la femei în urma menopauzei.

Calcitonină (Calcimar, Miacalcin): Aceasta ajută la prevenirea fracturii coloanei vertebrale la femeile aflate în postmenopauză și poate ajuta la gestionarea durerii după o fractură.

Anticorpi monoclonali (denosumab, romosozumab): Acestea sunt terapii imune pe care le iau unele persoane cu osteoporoză după menopauză. Romosuzumab poartă un avertisment pentru cutia neagră FDA (Administrarea Alimentelor și a Drogurilor) din cauza posibilelor efecte adverse. Alte tipuri de estrogen și terapie cu hormoni pot fi de ajutor.

Viitorul tratamentului cu osteoporoză

  Medicii pot folosi terapia cu celule stem pentru a trata osteoporoza în viitor. În 2016, cercetătorii au descoperit că injectarea unui anumit tip de celule stem la șoareci a inversat osteoporoza și pierderea osoasă într-un mod care ar putea beneficia și oamenii.

  Oamenii de știință cred că factorii genetici determină puternic densitatea osoasă. Cercetătorii cercetează care sunt genele responsabile de formarea și pierderea oaselor, în speranța că acest lucru ar putea oferi un nou tratament cu osteoporoză în viitor.

Condițiile medicale care cresc riscul:

  • unele boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și spondilita anchilozantă
  • sindromul Cushing, o tulburare a glandelor suprarenale
  • tulburări ale glandei hipofizare
  • hipertiroidism și hiperparatiroidism
  • lipsa de estrogen sau testosteron
  • probleme cu absorbția mineralelor, cum ar fi boala celiacă

Medicamentele care cresc riscul includ:

  • glucocorticoizi și corticosteroizi, inclusiv prednison și prednisolon
  • hormonul tiroidian
  • anticoagulante și diluatori ai sângelui, inclusiv heparină și warfarină
  • inhibitori de proteine-pompă (IPP) și alte antiacide care afectează negativ starea mineralelor
  • unele medicamente antidepresive
  • unele medicamente cu vitamina A (retinoid)
  • diuretice tiazidice
  • tiazolidinediones, utilizate pentru tratarea diabetului de tip 2, deoarece acestea scad formarea oaselor
  • unii agenți imunosupresoare, cum ar fi ciclosporina, care cresc atât resorbția și formarea oaselor
  • inhibitori de aromatază și alte tratamente care epuizează hormonii sexuali, cum ar fi anastrozol sau Arimidex
  • unii agenți chimioterapici, inclusiv letrozol (Femara), utilizat pentru tratarea cancerului de sân și leuprorelină (Lupron) pentru cancerul de prostată și alte afecțiuni

  Osteoporoza indusă de glucocorticoizi este cea mai frecventă osteoporoză care se dezvoltă datorită consumului de medicamente.

Calciul este esențial pentru oase. Oamenii ar trebui să se asigure că consumă suficient calciu zilnic.

Adulții cu vârsta de peste 19 ani ar trebui să consume 1000 de miligrame (mg) de calciu pe zi. Femeile care au peste 51 de ani și toți adulții de la 71 de ani înainte ar trebui să aibă un aport zilnic de 1.200 mg.

Sursele dietetice includ alimente lactate, cum ar fi lapte, brânză și iaurt, legume cu frunze verzi, precum kale și broccoli, pește cu oase moi, cum ar fi somonul conserve și tonul, cereale fortificate pentru micul dejun.

   Vitamina D joacă, de asemenea, un rol cheie în prevenirea osteoporozei, deoarece ajută organismul să absoarbă calciul. Sursele dietetice includ alimente fortificate, pește cu apă sărată și ficat.

Totuși, majoritatea vitaminei D nu provine din alimente, ci din expunerea la soare, de aceea medicii recomandă expunerea moderată și regulată la lumina soarelui.

Factorii stilului de viață

Factori inevitabili:

Vârsta: riscul crește după mijlocul anilor 30 și mai ales după menopauză

Hormoni sexuali reduși: Nivelurile scăzute de estrogen par a ingreuna regenerarea oaselor

Etnicitate: Albii și asiaticii au un risc mai mare decât alte grupuri etnice

Factorii genetici: A avea un membru al familiei apropiate, cu un diagnostic de fractură de sold sau osteoporoză, face osteoporoza mai probabilă

Istoric de fractură: O persoană de peste 50 de ani cu fracturi anterioare după o leziune la nivel scăzut este mai probabil să primească un diagnostic de osteoporoză

Alte modalități de a minimiza riscul sunt:

  • evitarea fumatului, deoarece acest lucru poate reduce creșterea oaselor noi și scade nivelul de estrogen la femei
  • limitarea aportului de alcool pentru încurajarea oaselor sănătoase și prevenirea căderilor
  • obținerea de exerciții fizice obișnuite, cum ar fi mersul pe jos, deoarece acest lucru promovează oasele sănătoase și consolidează sprijinul lor din mușchi
  • exerciții pentru promovarea flexibilității și echilibrului, cum ar fi yoga, care poate reduce riscul de căderi și fracturi

  Pentru persoanele care au deja osteoporoză, nutriția, exercițiile fizice și tehnicile de prevenire a căderilor joacă un rol esențial în reducerea riscului de fractură și a ratei pierderii osoase.

Sfaturi pentru prevenirea căderilor:

  • eliminarea pericolelor de călătorie, cum ar fi aglomerația
  • păstrarea ochelarilor la îndemână pentru mai multă viziune
  • instalarea barelor de prindere, de exemplu, în baie
  • exersarea exercițiilor fizice care ajută la echilibru
  • solicitarea medicului să revizuiască medicamentele, pentru a reduce riscul de amețeli