Care este diferența dintre artrită și reumatism?
Confuzia dintre artrită și reumatism este de înțeles. Deși cuvântul „reumatism” nu mai este în dicționarul medical, este totuși utilizat în mod informal pentru a descrie simptome similare cu cele prezentate în osteoartrită.
Reumatismul și artrita au ambele tendințe de a fi utilizate ca descrieri pentru o varietate de simptome, cum ar fi dureri articulare și inflamații.
Aici, vom clarifica exact ce se înțelege prin termenii „artrită” și „reumatism”, și modul în care doi termeni moderni descriu două afecțiuni diferite: artroza și artrita reumatoidă.
Care sunt cauzele și tipurile de artrită?
Artrita înseamnă inflamație articulară, dar termenul este folosit pentru a descrie în jur de 200 de afecțiuni care afectează articulațiile, țesuturile care înconjoară articulația și alte țesut conjunctiv. Este o afecțiune reumatică.
Cea mai frecventă formă de artrită este artroza. Alte afecțiuni reumatice comune legate de artrită includ guta, fibromialgia și artrita reumatoidă (RA).
Afecțiunile reumatice tind să implice durere, durere, rigiditate și umflare în una sau mai multe articulații. Simptomele se pot dezvolta treptat sau brusc. Anumite afecțiuni reumatice pot implica, de asemenea, sistemul imunitar și diverse organe interne ale corpului.
Unele forme de artrită, cum ar fi artrita reumatoidă și lupusul (SLE), pot afecta mai multe organe și pot provoca simptome răspândite.
Artrita este mai frecventă la adulții în vârstă de 65 de ani sau mai mari, dar poate afecta persoane de toate vârstele, inclusiv copiii.
Artrita se referă la aproximativ 200 de boli reumatice și afecțiuni care afectează articulațiile, inclusiv lupusul și artrita reumatoidă. Poate provoca o serie de simptome și poate afecta capacitatea unei persoane de a îndeplini sarcinile de zi cu zi.
Activitatea fizică are un efect pozitiv asupra artritei și poate îmbunătăți durerea, funcția și sănătatea mentală.
Factorii în dezvoltarea artritei includ leziuni, metabolism anormal, machiaj genetic, infecții și disfuncții ale sistemului imunitar.
Tratamentul urmărește să controleze durerea, să reducă la minimum afectările articulare și să îmbunătățească sau să mențină calitatea vieții. Aceasta implică medicamente, terapii fizice, precum și educația și sprijinul pacienților.
Ce este reumatismul?
Reumatismul inflamator descrie o serie de afecțiuni medicale care provoacă dureri și inflamații în jurul articulațiilor, tendoanelor și oaselor.
Afecțiunile reumatice tind să provoace durere în articulații. Unele persoane folosesc termenul „reumatism inflamator” pentru a face referire la tulburările reumatice care implică inflamații.
Reumatismul este un cuvânt pe care medicii l-au folosit istoric pentru afecțiuni care afectează articulațiile. Medicii nu mai folosesc termenul. În schimb, întrucât există atât de multe tipuri de tulburări reumatice cu cauze diferite, oamenii ar trebui să obțină un diagnostic specific, astfel încât un medic să poată prescrie tratamentul corect.
Tulburările reumatice inflamatorii includ:
-poliartrita reumatoida (RA)
-artrita psoriazica (PsA)
-spondilită anchilozantă
-lupus eritematos sistemic (SLE) sau lupus
-febră reumatică
-gută
Reumatism vs. artrită
Nu există nicio diferență majoră. Cea mai importantă diferență este că reumatismul nu mai este termenul preferat.
Reumatismul se găsește și în dicționar și se referă la o serie de afecțiuni ale mușchilor și articulațiilor.
Cu toate acestea, medicii nu mai folosesc cuvântul, deoarece este un termen medical învechit care nu mai are un sens definit.
Cuvintele similare cu reumatismul sunt încă utilizate de către profesioniștii din domeniul medical; reumatoid și reumatologie, de exemplu. Binecunoscutul jurnal Arthritis & Reumatology este o resursă pentru medicii din domeniu. Reumatologii sunt medici specializați în gestionarea bolilor articulațiilor și țesuturilor conjunctive.
Când non-medicii folosesc cuvântul „artrită”, se referă uneori la artroză, atunci când folosesc cuvântul „reumatism”, adesea înseamnă artrită reumatoidă.
Cel mai bine este să folosiți terminologia modernă precisă, atunci nu există loc pentru confuzii.
Artrita înseamnă literalmente „inflamație articulară”, dar este folosită ca termen colectiv pentru o familie complexă de afecțiuni musculo-scheletice (musculare și schelet) care includ peste 100 de boli sau afecțiuni diferite.
Artrita poate afecta persoanele de orice vârstă. De fapt, două treimi din cazurile de artrită se găsesc la adulți cu vârsta sub 65 de ani, iar 300.000 de copii din America au artrită.
Cele mai frecvente două forme de artrită sunt artroza și artrita reumatoidă.
Ce este osteoartrita?
Osteoartrita este una dintre cele mai frecvente forme de artrită. Este cauzată de uzura articulațiilor. Simptomele se dezvoltă treptat și includ:
-articulații dureroase sau rigide
-rigiditate după repaus care se îmbunătățește odată cu mișcarea
-durere care se agravează după activitate sau spre sfârșitul zilei
Cartilajul protejează și amortizează articulațiile, oprindu-și oasele să se frece unul împotriva celuilalt. În osteoartrită, acest cartilaj este deteriorat și se pierde, ceea ce permite oaselor să se ciocnească dureros.
S-ar putea să se datoreze pur și simplu suprasolicitării unei anumite articulații, aceasta se numește artroză primară. În alte cazuri, artroza s-ar putea datora unei afecțiuni medicale precum obezitatea. În aceste cazuri, este denumită artroză secundară. Cu toate acestea, uneori, cauza osteoartritei nu este clară.
Ce este artrita reumatoidă?
Artrita reumatoidă este o altă formă comună de artrită. Este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că organismul greșește propriile țesuturi ca străine și le atacă.
În artrita reumatoidă, sistemul imunitar atacă articulațiile și alte părți ale corpului, producând simptome care adesea implică durere, oboseală și articulații calde, umflate, cu aspect inflamat.
Artrita reumatoidă vs. artroză
Osteoartrita și artrita reumatoidă sunt condiții separate.
Osteoartrita se datorează uzurii, pe când artrita reumatoidă se datorează unui răspuns imun necorespunzător.
Există, de asemenea, diferențe în modul în care bolile se prezintă la un individ.
Iată câteva moduri în care cele două condiții sunt diferite:
Artrita reumatoidă afectează mai mult articulațiile mijlocii ale degetelor și articulațiile care atașează degetele la mână.
Osteoartrita este mai probabil să afecteze articulația de la baza degetului mare și cele de la capătul degetelor.
Artrita reumatoidă tinde să fie simetrică, cu alte cuvinte, dacă genunchiul stâng este afectat, genunchiul drept este, de asemenea, în general afectat.
Osteoartrita nu este neapărat simetrică.
Atât în artroză cât și în artrita reumatoidă, articulațiile vor fi dure și dureroase dimineața. Pentru osteoartrită, aceasta va dura aproximativ 20 de minute, dar pentru artrita reumatoidă, aceasta poate dura mai mult de 45 de minute.
Este demn de remarcat faptul că este posibil să existe atât artroză, cât și artrită reumatoidă. De exemplu, o persoană poate avea artrită reumatoidă la genunchi și osteoartrită în oasele coloanei vertebrale.
Osteoartrita nu provoacă artrita reumatoidă, dar artrita reumatoidă poate duce la artroză secundară prin deteriorarea articulației.